Monday, December 21, 2009

TERSENTUHSaya menarik nafas yang dalam. Menyeka mata yang basah. Menafikan perasaan saya tatkala ini beerti menghukum fitrah keperempuanan saya.

Saya seorang muslimah, isteri dan juga ibu. Begitu juga dia, bahkan dia ibu kepada tiga cahayamata yang masih kecil. Cahayamata yang ketiga belum pun berusia sebulan.

Namun, ujian yang dilaluinya sangat besar sekali. Besar sekali.

Indahnya, dalam ujian itu dia masih memelihara maruah dan agamanya. Benar. Dia masih memelihara auratnya. Saya sangat mengaguminya dan memandang tinggi usaha suaminya.

Fikiran saya memutar ingatan ttg kisah di zaman Rasulullah SAW di mana ada seorang wanita kulit hitam yang menderita penyakit sawan. Tatkala dia terkena penyakit itu, maka dengan tidak sengaja akan tersingkap auratnya. Dan dia merasa bersalah kerana auratnya terdedah meskipun bukan dengan rela hatinya. Lantas, dia menghadapkan permasalahannya kepada Rasulullah SAW. Baginya, dia redha dengan ujian Allah itu, namun memohon agar didoakan agar auratnya dipelihara oleh Allah ketika dia diuji dengan penyakit yang datangnya tiba-tiba itu. Dan dia memohon agar Allah mengampunkan dosa tatkala auratnya tersingkap. Hatinya merintih andai auratnya yang dijaga rapi, tersingkap pada waktu penyakitnya datang. Sungguhpun, ada keringanan atas situasi yang uncontrollable, namun dia masih berusaha mengawalnya dengan doa dan usahanya. Betapa berharganya aurat seorang muslimah untuk dipelihara. Untuk dijaga sebaik-baiknya. Sewaktu unconscious apatah lagi sewaktu conscious. Beruntunglah bagi muslimah yang memiliki suami dan mahram yang memahami dan berusaha sebaiknya memelihara amanah aurat ini.

Saya cuma kenalan onlinenya. Saya saudara seaqidahnya. Saya tidak pernah bertemu pun dengannya. Saya juga tidak fikir untuk link blognya di sini. Namun, saya akan sentiasa mendoakan supaya dia sihat dan selamat.

"Kak Hany, semoga akak segera sembuh. Semoga akak akan sentiasa kuat. Ameen."

No comments:

Post a Comment